spoon

Puding roti bersos kastad

Category:



Puding roti ni, selalunya aku buat kalau nak menghabiskan saki baki roti yang tak termakan.. Sebelum expired, baik kita recycle.. Tak baik membazirrrr. Ape pon, anak2ku memang suka bangettt

Bahan2:

Bahan A
500 ml fresh milk
8 keping roti (biasenye ku guna Gardenia jekk)

Bahan B
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter - cairkan kejap atas api
2 biji telur ayam (dipukul sedikit)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk kayu manis/cinnamon powder (optional-aku tak pernah letak pon heheh)
1 sudu besar serbuk buah pala (optional- ni pon aku tak pernah carik kat kedai.. muahaha)
Nk tambah kismis/ mix fruit pon lagi cantekkk

Cara-cara
1. Koyak2kan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang rendaman roti tadi tu.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30-35 minit-bior sampai masak, jgn hangit udahlee.
Kasik sejuk dulu, sblm dimasukkan dalam fridge

Bahan C (sos kastad)
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
1. Campurkan semua bahan2 ni, kacau rata.
2. Panaskan atas api sederhana. Kacauuu sampai pekat sket. Tutup api.

Masa nak menghidang nanti, potong2 la puding roti tu & tuangkan sos kastad di atasnye

Nota
1. Kalau masukkan kismis, pastikan jgn overheating. Nanti hangusss kismis di bahagian atas puding tuu..
2. Sos kastad tu, kalau takmo buat pon takpe.. Ok gak kalau makan puding roti camgitu jekk. Cuma maybe kena tambah gula sket lagi dalam adunan Bahan B tu..

Comments (0)

Post a Comment