spoon

Kek Batik

Category:


Kek batik ni memang dah jadi kek favourite adik beradik aku.. Aku start belajar buat kek batik ni sejak dari tingkatan 2 lagi. Anak2 sedara pon memang dah pakar membuatnya.. Sebab senang.. cepat.. tak yah nak bakar ke.. kukus ke.. Mase mula2 kawin dulu pon, kek ni je lah yg aku selalu buat.. sebab mase tu lom ade oven lagi.. heheh

Resepi yg aku selalu guna ni, tak yah nak guna milo.. kita guna serbuk koko biase jek..

Bahan2:
1/2 buku butter
600 g biskut marie (dipatah empat)
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula
4 biji telur(dipukul sedikit)
1 gelas air (atau lebihkan sikit, kalau nak kek batik yang lebih basah)

Cara:
1. Campurkan gula, koko, air & telur dalam satu bekas. Kacau rata.
2. Panaskan kuali dengan api kecil, masukkan butter.
3. Bila butter cair, segera masukkan campuran koko tadi. Tak perlu tunggu menggelegak, sekadar pastikan butter & campuran koko bercampurl sebati
4. Masukkan biskut, gaul rata.
5. Tutup api. Angkat, dan masukkan dalam acuan & tekan kuat2 supaya jadi padat.
Sejukkan, dan simpan dalam peti sejuk.




Inilah contoh kek batik. Gambar ni pinjam dari internet. Hari tu ade buat utk majlis yasin di rumah adik ipar, tapi dah kelam kabut camgitu, terlupa lak nak amik gambar.. Nanti kalau buat lagi, akan ku tepek gambarnya di sini

Nota: Biras ade ajar, gantikan biskut marie ni dengan biskut keju panjang2 yang ade dijual di JUSCO. Tapi belum pernah try lagi.. Nanti InsyaALLAH akan diujikaji jugak suatu hari nanti

Comments (0)

Post a Comment