Sebenarnya dh lame aku terliur nak buat carrot cake ni.. Setelah dua kali percubaan dari dua resepi yang berbeza, , nmpknye aku lebih suke dgn carrot cake dari resepi Joy Of baking ni..
Bahan:
1 cawan kekacang (pecan atau walnut) - bakar dlm oven selama 8 minit sambil dibalik2kan supaya masak rata, then potong kasar2
2 1/2 cawan carrot mentah yang telah siap diparut
2 cawan tepung serbaguna (guna tepung gandum pon boleyyy)
1 sudu teh soda bicabonate
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis ( tp bau die agak kuat.. so maybe bleh kurangkan sket jd 1/2 sudu teh je)
4 biji telur saiz besar
1 1/2 cawan gula
1 cawan minyak jagung (ape2 myk masak laa)
2 sudu teh extract vanila
Nota:
Utk kek yg lebih moist, boleh la tambah 1/2 cawan crushed pineapple (pastikan airnye dah ditoskan terlebih dahulu-well drained), tp mase memasak tu perlulah dilebihkan sket
Cara:
1. Satukan tepung, baking powder, soda bicarbonate, garam & serbuk kayu manis menggunakan whisk dalam satu bekas. Ketepikan.
2. Dgn menggunakan mixer (gune tangan pon boleh.. tp jenuh gak laa.. hehhe) pukul telur selama lebih kurang 1 minit hingga jd frothy- err org melayu kate berbusa a.k.a berbuih la gitu-
3. Masukkan gula, pukul lagi hingga adunan jd pekat (3-4 minit)
4. Masukkan minyak & vanila. Pukul hingga sebati.
5. Masukkan tepung, kacau guna senduk/ spatula- agak2 utk ratakan jek.. Jgn lebih2 lak.. kang batat tak tauuuuu huhuu
6. Masukkan carrot & walnut. Kacau rata.
7. Tuang dalam loyang yang dah dilengser dgn minyak/ butter. Bakar 25-30 minit. Kalo tk pasti, mcm biase gune lidi cucuk tgh2 kek tu. Kalo bersih jek lidi tu, means kek dh masak le tu..
Note: Kalo guna loyang 8" tu, bleh ahh bahagikan adunan ni kpd 2 bhg (so nnti leh buat 2 layer kek)
Cream cheese frosting:
(ni amik dari resepi org lain.. tk ingat la sape.. nnti check balik)
Bahan:
120 g butter
250 g cream cheese
120 g icing sugar
Cara:
Campurkan semua bahan & pukul hingga sebati & ringan. Kemudian boleh la dihias pada kek.
*Kalau yang buat 2 layer kek tu, letakkan frosting ni kat tengah2. Then baru make up kan yang selebihnya pada permukaan kek.
Nota:
1. Pastikan kek benar2 sejuk sebelum disapu frosting
2. Carrot cake ni lebih sedap kalau disimpan terlebih dahulu dalam peti ais. Simpan 2 hari lagi marbelesss rasenye!
3. Nk tambah kismis, badam.. dalam adunan tu pon bolehh
3. Kek ni nmpk jek mcm remeh, tp sebenarnyee senanggg nk buat! Cubalaaa..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam mulberi, thx singgah blog akak.
akak dah add ur link...:)
Thanx kak..:)
nk buat kek ni ala cupcake bleh ke?
Boleh3x.. no problem...
sedap