Jenuh mencari idea, apa yang bakal dihidang pada tamu yang akan datang ke rumah.. Google punye google, terlintas nk try buat apam gula hangus.. Maka terjumpa la resipi yang sangat simple dari blog Kak Rose.. saya amik resipi ye kak.. TQ so much!
Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan air (kak rose buh 3/4 cup jer)
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
Cara-cara
1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Kemudian sejukkan
2. Didalam blender masukkan telur, susu, minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. (kak rose kukus dalam 15minit sbb guna acuan kecik2)
6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik (saya tak rajin nk bukak2 apam ni, so pakai papercup je.. huhuu)
Nota
1. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
2. Bagi saya yang dah mencuba sendiri apam ni, rase manisnya mmg sedang2 saje. So kalo sape nk lebih manis tu, boleh la tambah susu pekat.. Tp bak kata orang, kurangkan manis dalam makanan..lebihkan manis dalam senyumannnn
3. Kalau nakkan kelainan, bolehla tambah serbuk koko.. tp nanti namenye dah tukar apam koko gula hangus! Hehehehh
Comments (0)
Post a Comment