Ini muffin yang aku buat mase 1st trial dulu.. ehee
Bahan
200g tepung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
120g gula
200ml santan
100ml minyak jagung (pakai myk kelapa sawit pun buleh)
2 biji telur
5 helai daun pandan
1/4 sudu teh pandan essence (optional)
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 190 deg Celcius.
2. Blend daun pandan dgn separuh drp santan tadi. Tapis dan perah airnya.
3. Ayak tepung bersama baking powder, baking soda & garam ke dalam bekas besar. Tambah gula ke dalam campuran tadi. Gunakan whisk & kacau secara perlahan.
4. Lubangkan tengah2 tepung tu tadi, curahkan air pandan yg kita dah buat dalam step 1 tadi diikuti dengan separuh lagi santan yg belum guna, minyak jagung, telur & pandan essence. FOLD (tak reti istilah melayunye ape) supaya bahan2 kering tadi bercampur dgn bahan2 basah. JANGAN kacau kuat2 atau ganaz2.. Nnti kang batat lak muffin tuu kalau terlebih kacau
5. Masukkan dalam acuan muffin. Bakar 15-20 minit.
Nota:
- Bau pandan ni memang best.. Wangiii sangat.. kalau bakar kat dapur tu, leh bau sampai ke luar rumah!
- Pastu kalau nak muffin yang merekah cantikkk, eloklah dibakar kat upper shelf oven tu. Cuma nak kena hati2 supaya tak hangit. Dicadangkan bakar 15 minit dulu, then test tgk.. kalau tak masak lagi, bulehla tambah masa sket lagi
200g tepung
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
120g gula
200ml santan
100ml minyak jagung (pakai myk kelapa sawit pun buleh)
2 biji telur
5 helai daun pandan
1/4 sudu teh pandan essence (optional)
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 190 deg Celcius.
2. Blend daun pandan dgn separuh drp santan tadi. Tapis dan perah airnya.
3. Ayak tepung bersama baking powder, baking soda & garam ke dalam bekas besar. Tambah gula ke dalam campuran tadi. Gunakan whisk & kacau secara perlahan.
4. Lubangkan tengah2 tepung tu tadi, curahkan air pandan yg kita dah buat dalam step 1 tadi diikuti dengan separuh lagi santan yg belum guna, minyak jagung, telur & pandan essence. FOLD (tak reti istilah melayunye ape) supaya bahan2 kering tadi bercampur dgn bahan2 basah. JANGAN kacau kuat2 atau ganaz2.. Nnti kang batat lak muffin tuu kalau terlebih kacau
5. Masukkan dalam acuan muffin. Bakar 15-20 minit.
Nota:
- Bau pandan ni memang best.. Wangiii sangat.. kalau bakar kat dapur tu, leh bau sampai ke luar rumah!
- Pastu kalau nak muffin yang merekah cantikkk, eloklah dibakar kat upper shelf oven tu. Cuma nak kena hati2 supaya tak hangit. Dicadangkan bakar 15 minit dulu, then test tgk.. kalau tak masak lagi, bulehla tambah masa sket lagi
Comments (0)
Post a Comment