Resepi ni bagusss utk mereka yg nak jaga kalori..
Bahan:
Ayam sekor (saiz kecik)
300 ml santan (150ml santan pekat + 150ml santan cair)* nak ganti santan cair dgn susu cair pon takpe)
5-7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Halia
3-4 sudu cili boh (kalau suka pedas, boleh tambah lagi)
3 biji buah keras
2-4 batang serai - dititik
1/2 cawan air asam jawa
Gula
Garam
2 sudu makan tepung ubi, dibancuh dgn air sket
Cara:
1. Ayam dibersihkan. Nak potong dua boleh, takmo potong pon takpe.. Bior jek tergolek camtuu.. hehe
2. Halia, bawang2 & buah keras ditumbuk halus. Campur cili, gaul rata. Bahagi dua bahagian.
3. Gaul ayam dengan separuh dari bahan tumbuk tadi. Perap lebih kurang 1 jam
4. Masukkan santan dalam periuk & campurkan baki bahan tumbuk tu beserta dgn serai
5. Kacau hingga sebati, masak atas api sederhana
6. Bila mendidih, masukkan air asam jawa, gula & garam- Utk pekatkan kuah, masukkan air bancuhan tepung ubi & kacau perlahan. Angkat kuah bila agak2 dah pekat
7. Panggang ayam yang telah diperap. Curah kuah sedikit demi sedikit semasa memanggang
8. Balik2kan ayam supaya kuah melekat pada ayam tu
9. Panggang ayam hingga masak (lebih kurang 60 minit, bergantung pd saiz ayam)
10. Baki kuah boleh dicurahkan pada ayam yg dah masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Comments (0)
Post a Comment