Sumber: http://jeni.resipi.net/?p=78
1 kg ayam (sekor sederhana tu boleh la, sukati nk potong2 atau sekor camtu jek)
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil (aku pakai myk jagung. Hantam myk msk kelapa sawit pon ok jekk)
Segenggam Rosemary Kering (aku gune 3 sudu besar)
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil (aku pakai myk jagung. Hantam myk msk kelapa sawit pon ok jekk)
Segenggam Rosemary Kering (aku gune 3 sudu besar)
1 sudu besar lada hitam (kalo nak lagi pedas,blh tmbh..)
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
Cara Membuatnya
- Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos. (Aku rebus lemon je..)
- Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat. (plus lada hitam)
- Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam.
- Lemon yang telah direbus tadi dicucuk-cucuk dengan garfu dan disumbat ke dalam perut ayam.
- Lumurkan ayam tadi dengan bahan yg digaul tadi. (Pastu aku marinate overnite)
- Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180′c selama 1 jam atau sehingga masak.
Memang marveless ayam ni, lebih2 lagi kalau makan dengan blackpepper sauce!
Comments (0)
Post a Comment