Resepi ni dah lama aku simpan.. Tp baru skrg ni berkesempatan nk try.. Ambil dari forum ratuhati.com. BTW, terima kasih byk2 pd tuan empunya resepi..
Bahan Base:
330g biskut oreo (asingkan krim, krim jgn buang)
70g butter/unsalted butter
Cara:
1. Tumbuk²/ blend biskut oreo sampai jadi serbuk
2. Panaskan butter/unsalted butter sampai cair, tutup api dan masukkan biskut, kacau rata.
3. Mampatkan bahan² dalam loyang
4. Masukkan dalam peti ais sambil tu buat bahan untuk kek.
Bahan Kek:
250g cream cheese
200g whipping cream
1 sb gelatin (yg halal), larutkan dalam 2 sb air panas sampai tak berketul
1 sb lemon
Krim biskut oreo yang tak bagi buang td...
Biskut oreo tanpa krim..patah 4...klu tak letak pun takpe...
Cara:
1. Mixer cream cheese dan baru masukkan whipping cream dengan kelajuan sederhana selama +-5 minit.
2. Dalam tempat lain, satukan gelatin dan air lemon.
3. Masukkan gelatin + lemon tadi ke dalam adunan 1 tadi...mixer sekejap.
4. Masukkan krim biskut oreo...mixer sekejap.
5. Masukkan kepingan biskut oreo yang dah patah 4 tu dan kacau.
6. Keluarkan Base daripada peti ais dan masukkan adunan kek.
7. Simpan dalam peti dam 4-5 jam atau semalaman.
*Tak guna gula sebab dah ganti dengan krim biskut oreo ...whipping cream pn guna yg manis...
*Nak tebal doublekan adunan lah yer..
Nota:
1. Kalau guna whipping cream, jgn mixer lama2 sgt.. Nanti jadi terpisah air & krimnya
2. Boleh gantikan whipping cream dgn yogurt.. Lebih murahhh heheh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Comments (0)
Post a Comment