Dah lameee ngencesss (orang jawa kataa) nak buat tiramisu ni.. Godek punye godek, so dapatlaaa resepi ni dari blog KZAI ni.. Toceyyy yeeee
Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek (aku guna kek chiffon, same ke dgn sponge?? hihii)
250ml whipping cream (aku gantikan dgn yogurt.. sbb lagi murah haha)
200ml cream cheese (guna sebungkus teruss)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
Nota:
1. Rasenye lagi best kalo kita guna kek span coklat atau yg perisa cappucino tu.. Tastenye lagi "mesra" bersama2 dgn nescaffe
2. Cara nak hias tiramisu tu, terpulangla pada kreativiti masing2
Comments (0)
Post a Comment